De omikronvariant van het coronavirus stuurde afgelopen jaar op de valreep nog kerstvieringen, vakantieplannen en eindejaarsborrels in de war. Maar volgens economen van zakenbank JPMorgan zal de wereldeconomie niet opnieuw ontsporen.

In enkele weken tijd groeide ‘omikron’ uit tot ’s werelds belangrijkste gezondheidscrisis. Daardoor neemt de zorg toe dat de gevolgen ervan nog tot ver in 2022 merkbaar zullen zijn. We zagen al hogere inflatiecijfers en problemen in de wereldwijde logistiek aanvoerketens. Door omikron komt de hoop op een snel herstel weer onder druk te staan.

Maar ondanks die snelle verspreiding is omikron voor de economie misschien minder problematisch dan eerdere coronagolven.

Analisten van JPMorgan schrijven in een rapport dat de nieuwe golf van infecties er “naar verwachting heel anders zal uitzien dan eerdere golven.” Dit vanwege de combinatie van sterke besmettelijkheid en minder ernstige symptomen bij een besmetting.

Volgens de economen van de Amerikaanse bank zijn er drie redenen waarom omikron de wereldeconomie minder hard zal treffen:

1. Omikron raakt alle landen tegelijk

De eerste golf coronavirussen ontstond in China en reisde naar het westen. De deltavariant dook op in India en het Verenigd Koninkrijk en verspreidde zich daarna naar de rest van Europa en de Verenigde Staten. De omikrongolf treft echter ieder land ongeveer tegelijk.

"De snelle verspreiding van de omikronvariant en de lagere impact van het virus wijzen op een meer gesynchroniseerde golf over de hele wereld", schrijven de economen. "Hoewel de uitbraak zich momenteel concentreert in de VS en Europa, zijn de controles niet streng genoeg om te voorkomen dat het virus zich voor het einde van het eerste kwartaal wereldwijd verspreidt."

De eerste tekenen wijzen er volgens de economen zelfs op dat het hoogtepunt van de omikrongolf in sommige landen al is bereikt.

De Zuid-Afrikaanse regering zei donderdag nog dat het land waarschijnlijk over het hoogtepunt van de nieuwe golf heen is en dat de variant geen grote stijging in het aantal doden veroorzaakte. Het bericht suggereert dat de golf ook in andere landen misschien zal uitdoven en dat de pijn lang niet zo erg is als bij de deltavariant afgelopen zomer.

2. Geen geconcentreerde economische klap

De snelle verspreiding van omikron lijkt er ook voor te zorgen dat de economische schade nergens extreem hoog is, zoals dat in 2020 en 2021 wel te zien was.

Een meer gelijktijdige, wereldwijde golf zorgt voor economische schade, "maar het is onwaarschijnlijk dat dit de geconcentreerde, regionale impact van eerdere uitbraken zal hebben", stellen de analisten van JP Morgan.

Toen de Covid-besmettingen vorige winter weer opliepen, was de schade zo acuut dat sommige Europese landen opnieuw in een recessie belandden. De deltavariant trof op vergelijkbare wijze Zuidoost-Azië en Oceanië en verergerde de wereldwijde crisis in de logistieke aanvoerketens.

Aangezien een groter deel van de wereldbevolking nu gevaccineerd is en de impact van de omikronvariant op mensen minder ernstig lijkt, zal de huidige golf waarschijnlijk niet eenzelfde soort regiogebonden inzinking veroorzaken.

3. Het herstel van de logistieke aanvoerketens zet door

De schade aan de logistieke aanvoerketens die door eerdere golven werd veroorzaakt, zal zich nu waarschijnlijk ook niet voordoen.

Eerdere coronavarianten brachten de wereldhandel in de war en dreven de scheepvaartkosten fors op. Fabrikanten zijn nu beter voorbereid, en het herstel van de logistieke aanvoerketens zet waarschijnlijk door, verwachten de analisten. De nieuwe virusogolf zal het herstel hooguit vertragen, maar niet stoppen.

"Wij denken dat deze golf vooral de vraag in de dienstensector zal treffen. Het herstel van de wereldwijde industrie zal waarschijnlijk niet verstoord raken."

In het begin van 2022 zal het virus ervoor zorgen dat het herstel van de economie grillig verloopt. Maar als de golf piekt, kunnen mensen erop vertrouwen dat de impact niet zo rampzalig zal zijn als bij vorige coronagolven, stelt JP Morgan.

Lees over de impact van corona op de economie ook: